(E-)Book Read! EEN ZOMER APART by Hans Vervoort (in Dutch)

Auteur: Hans Vervoort

Titel: Een zomer apart

Publicatiedatum: 1983

Aaantal bladzijden: 102

Originele taal: Nederlands

Gelezen in: Nederlands

Gekregen via de website van de auteur

Four starsEerste zin: “‘Hoe is het vandaag met hem?’, vroeg ik.”

Laatste zin: “Troostend legde ik een arm om haar heen en een minuut later waren we in een diepe slaap.”

Samenvatting (Auteurswebsite):

In Een zomer apart doet Vervoorts hoofdpersoon een poging te ontsnappen aan de kantoorsleur en de knellende banden van het huwelijk. Na een mislukte wereldreis in zijn jeugd wil hij bij het naderen van de middelbare leeftijd nog één poging doen een oude ambitie te realiseren: het schrijven van een roman die alle romans overbodig maakt. Hij trekt naar zuidelijker streken om zich af te zonderen, maar hij neemt zichzelf mee en zijn gevoel voor de relativiteit van de dingen… Zoals meestal bij Vervoort is het thema echter niet meer dan uitgangspunt voor een boeiend verslag van menselijke belevenissen.Deze novelle van een voor mij voordien onbekende Nederlandse auteur was een aangename verrassing. 

Een man met midlife crisis laat tijdelijk zijn gezin in de steek om een boek te schrijven.  Het eiland waar hij naartoe trekt is ook de thuis van een oudere, voorheen bekende Nederlandse schrijver, die mogelijk zijn vader zou zijn.  Het boek gaat heen en weer tussen de gedachten en herinneringen van de aspirant schrijver, zijn relatie met een weduwe die een café runt en waar hij een kamer huurt, de gesprekken met de oudere schrijver en delen van een boek waar beide mannen aan schrijven.

Alhoewel het lijkt alsof het hoofdpersonage iedereen om zich heen gebruikt zoals het hem uitkomt, draait het op het einde van het verhaal helemaal anders uit.  De weduwe had haar eigen redenen om met hem een relatie te beginnen, de oudere man zadelt hem met een onvoorziene verantwoordelijkheid op en zijn vrouw heeft ondertussen ook haar eigen leven geleid, waarin voor hem misschien geen plaats meer is.

Ondanks het feit dat dit een heel dun boekje is en een vlot leesbaar verhaal, zit er meer in dan men op het eerste gezicht zou denken: relaties tussen mensen, niet alleen man en vrouw, maar ook tussen vrienden; waarom doen mensen wat ze doen, wat is de zin van het leven, …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: